Loading...
Home/Begeleiding/Begeleiding naar zelfstandig wonen
Begeleiding naar zelfstandig wonen 2020-08-28T08:24:04+02:00

Begeleiding naar zelfstandig wonen

Het Leertraject Wonen van Eigen-Wijs in Zorg is bedoeld voor iedereen die zijn of haar zelfstandigheid wil vergroten. Bijvoorbeeld omdat je straks op kamers of het huis uit gaat. Of omdat je wilt wennen aan een dag-nacht-structuur die je straks nodig hebt voor je school of je werk.

De duur van het Leertraject Wonen hangt volledig af van jouw situatie. In het tempo dat bij jou past bereiden we je stap voor stap voor op een leven in zelfstandigheid. Dit doen we door gesprekken en door praktijktraining. Samen werken we toe naar de doelen die jij wilt bereiken. Het is misschien spannend, maar ook heel fijn om zelfstandig te zijn.

Misschien heb jij vragen als:
‘Hoe voorkom ik dat ik in een isolement raak?‘ of ‘Hoe onderhoud ik mijn sociale contacten?’. Maar ook: ‘Hoe vraag ik op tijd om hulp?’.

De begeleiding vindt plaats daar waar je nu woont, meestal dus in de niet-zelfstandige woonsituatie. Maar ook wanneer je al op kamers of in een eigen huis woont kun je extra begeleiding krijgen als je sommige aspecten van zelfstandigheid toch lastig vindt.

Vol vertrouwen op eigen benen

Bij daadwerkelijk zelfstandig wonen en leven komt een hoop kijken. Stap voor stap oefenen we met je de vaardigheden die je nu nog mist. Dat kan van alles zijn. Van het kunnen koken of schoonmaken, tot de administratie doen, gebruik maken van vervoer, het zorgen voor een huisdier of het op tijd opstaan voor werk.

Bij het aanleren van de vaardigheden die je nodig hebt helpen we je en zodra je er klaar voor bent ga jij steeds meer zelf doen. In jouw eigen tempo dus. Dat voelt goed en geeft zelfvertrouwen! Ook kijken we met je mee om te zien of er in je directe omgeving mensen zijn die je kunnen ondersteunen.

Hulp bij het vinden van een plek?

De zorgverlener van Eigen-Wijs in Zorg kan ook meedenken over de beste woonsituatie voor jou en je helpen om op de juiste plek terecht te komen.

Mantelzorgers

Ben jij mantelzorger die iemand met een beperking helpt om zelfstandig te kunnen blijven wonen? Eigen-Wijs in Zorg kan je tijdelijk of structureel ontlasten of begeleiden in je zorgtaken.

Contact?

Woon je in Limburg (of net over de grens in Noord Brabant)? Neem dan eens contact op om de mogelijkheden te bespreken. We laten snel van ons horen!

Eigen-Wijs in Zorg

Casemanagement, ambulante en gezinsbegeleiding, opvoedingsondersteuning, training van vaardigheden en zelfstandigheid, begeleiding bij zelfstandig wonen en schoolbegeleiding.