Loading...
Home/Begeleiding/Licht verstandelijke beperking en mogelijkheden zien!
Licht verstandelijke beperking en mogelijkheden zien! 2020-08-28T08:29:27+02:00

Licht Verstandelijke Beperking en mogelijkheden zien!

Mensen met een Licht Verstandelijke Beperking (afgekort LVB) begrijpen en ervaren de wereld anders dan mensen zonder deze beperking.

Voor ons als hulpverleners is het lastig ons in te leven in hoe jij alles werkelijk beleeft. Maar doordat wij bij Eigen-Wijs in Zorg veel ervaring hebben in het werken met mensen met een verstandelijke beperking hebben we extra mogelijkheden om jou goed te helpen.

Wij kijken niet alleen naar intelligentie (er wordt gesproken over een licht verstandelijke beperking bij een IQ tussen de 50 en 85). Net zo belangrijk vinden wij je sociale redzaamheid en wat jij nodig hebt om te kunnen functioneren op een manier die past bij jouw leeftijd en situatie. Verder kijken we naar bijkomende zaken als gezondheid, sociale en emotionele ontwikkeling, leerproblemen, zelfstandig kunnen leren of werken, verzorging, huishouden, reizen, vrije tijd en deelname aan de maatschappij.

Wij hebben oog voor de uitdagingen waar je voor staat. In het dagelijks leven kan het voor jou soms lastig zijn om je in diverse sociale situaties te redden. Bijvoorbeeld als het niet helder is wat je moet doen. Doordat jij de ander niet begrijpt of juist omdat de ander jou niet begrijpt. Niet altijd is duidelijk wat mensen nu van jou verwachten. Ze praten te snel of met moeilijke woorden, waardoor je ze niet meer snapt.

Het is fijn als je tijd krijgt om even over zaken na te kunnen denken. Of dat iemand je vertelt wat nu echt belangrijk is om te onthouden – en dit voor je opschrijft. Wij houden er rekening mee dat je begrijpt wat wij bedoelen en willen ook jou goed begrijpen.

In de omgang met andere mensen die in jouw leven betrokken zijn, kunnen we samen zorgen voor helderheid – zodat je weet waar je aan toe bent. We helpen mensen om je heen om rekening met jou te houden en met wat jij nodig hebt.

En we maken betrokkenen duidelijk dat jij op bepaalde gebieden dingen best zelf kan – en dat je soms ook veel meer kan dan mensen willen geloven. We vinden het belangrijk dat jij en anderen vertrouwen hebben.

Elk mens met een licht verstandelijke beperking heeft vooral ook zijn eigen persoonlijke karakter. Daarom kijkt Eigen-Wijs in Zorg vooral naar jouw eigen-wijze van zijn en jouw specifieke situatie.

We willen graag ontdekken waar je kwaliteiten en sterke kanten liggen. Daarmee krijgen we samen helder wat er nodig is aan begeleiding en wat je echte mogelijkheden zijn. Zodat je jezelf niet overschat, je beperking kan leren accepteren, er goed mee kan leren omgaan en koers kan zetten naar een realistische en gelukkige toekomst.

Hoe werken wij?

Een licht verstandelijke beperking betreft een achterstand in je ontwikkeling, die gaat niet over. En heeft levenslange invloed op allerlei aspecten in het dagelijks leven, zoals leren, werken, wonen, vrije tijd, vrienden, omgaan met geld, een relatie onderhouden en een eigen gezin starten.

Bij het bieden van hulp, vraagt dit om een brede kijk op jouw situatie en goed besef van hoe jouw beperking door kan spelen in allerlei vaardigheden, taken en rollen die van jou gevraagd worden in het dagelijks leven.

Begrip is van groot belang als het gaat om een licht verstandelijke beperking – snappen hoe je zelf in elkaar zit, maar ook begrip vanuit de mensen dichtbij je (zoals gezinsleden) en van mensen verder weg (op je dagbesteding, school of werk). Samen met jou bouwen we aan begrip – bij jezelf en bij iedereen die bij jou betrokken is. Als anderen beter begrijpen wat jij nodig hebt, wordt het voor jou gemakkelijker om te leven met je beperking.

Eigen-Wijs in Zorg kan je op verschillende manieren begeleiden, dit doen wij meestal individueel, met jou, of samen met iemand die je vertrouwt.

Begeleiding bij een licht verstandelijke beperking duurt vaak langere tijd (meerdere jaren) omdat het leven steeds weer nieuwe dingen van je vraagt.

Om je alvast een idee te geven, zo werken we ongeveer:

 • Je krijgt een vaste hulpverlener.
 • Je krijgt de tijd om ons te leren kennen en aan ons te wennen.
 • We zijn duidelijk over onze afspraken en komen op tijd.
 • Wij spreken in eenvoudige taal en op een manier die jij begrijpen kan.
 • We doen ons best om jou goed te leren kennen en steeds te snappen wat je bedoelt.
 • En kijken daarbij ook goed naar wat je zegt zonder woorden en met je gedrag.
 • We vertellen vooraf wat onze bedoeling is (bijvoorbeeld van een gesprek of oefening).
 • We overleggen steeds met jou – en nemen jouw mening serieus.
 • We doen dingen voor, oefenen met jou, op een manier die bij jou past.
 • We helpen je om het overzicht te houden.
 • We werken volgens een duidelijk plan, met heldere doelen.
 • We helpen jou om oplossingen te bedenken voor problemen waar je tegenaan loopt.
 • We verhelderen met lijstjes, beelden, instructie, enzovoort.
 • We werken op een rustig tempo met kleine stappen – helder en overzichtelijk.
 • We stimuleren je om stappen te zetten, maar vragen geen zaken die te moeilijk zijn.
 • We houden samen goed in de gaten wanneer het genoeg is geweest en we stoppen op tijd.
 • We maken overzichtelijk bij wie je waarvoor terecht kan met vragen.
 • Als jij dat wil betrekken we je ouders of belangrijke personen bij de hulp, zodat zij jou tot steun kunnen zijn.
 • We zorgen dat iedereen die betrokken is goed op de hoogte is, zodat je niet veel uit hoeft te leggen. Als jij dat wilt natuurlijk.
 • We denken mee over problemen op school of werk – en overleggen met personen waar je direct mee te maken hebt – zodat zij je beter kunnen snappen en begeleiden.
 • Louise Zeelen van Eigen-Wijs in Zorg heeft een grote affiniteit met mensen met een licht verstandelijke beperking. Ze heeft hier veel kennis en ervaring over in huis.
 • We werken met zowel kinderen, jongeren als volwassenen – al dan niet in combinatie met autisme of andere psychische problematiek.

Contact

Herken jij jezelf (of je kind) hierin en kun je hulp gebruiken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Ook buiten kantoortijden zijn wij vaak bereikbaar. We maken het liefst eerst vrijblijvend kennis zodat we samen kunnen kijken wat Eigen-Wijs in Zorg voor jou kan betekenen.

Eigen-Wijs in Zorg

Casemanagement, ambulante en gezinsbegeleiding, opvoedingsondersteuning, training van vaardigheden en zelfstandigheid, begeleiding bij zelfstandig wonen en schoolbegeleiding.