Home/Nieuws archief/Eigen-Wijze herfst 2018

Eigen-Wijze herfst 2018

En dan ineens is het Herfst…

Herfst is loslaten van zaken die niet meer nodig zijn, zoals de bomen hun bladeren laten vallen.

Herfst is ook een moment van mogen stilstaan bij wat we tot op heden bewerkstelligd hebben – en de vruchten daarvan mogen oogsten.

De lange hete zomer lijkt ineens voorbij, de wind giert soms rond de huizen en regen slaat tegen de ramen. En ook heerlijke zonnestralen komen aan ons voorbij.

Graag delen we wederom met u waar we mee bezig geweest zijn binnen Eigen-Wijs in Zorg.

Rode draad in het verhaal van onderstaande initiatieven en ontwikkelingen zou gezien kunnen worden in het teruggaan naar de natuur, teruggaan naar de basis. Los van bestaande kaders, opnieuw vrij en breed kunnen kijken. De samenhang zien in het geheel. In ons en om ons.

Samenhang in lichaam en geest, samenhang in diverse levensgebieden die in elkaar grijpen en maken hoe wij voelen, denken en in het leven staan… wat leidt tot een brede kijk op hulpverlening en mensen. Buiten kaders durven treden, open in gesprek gaan en creatief kunnen zijn vanuit vertrouwen.

Deze ontwikkeling is al lang gaande binnen onze organisatie en het doet ons deugd dit ook in toenemende mate om ons heen te herkennen.

Belang van basale gezondheid brengen we met meer nadruk onder de aandacht bij cliënten. We bespreken het belang van oog voor de natuur, simpel gezond buiten zijn, gezonde en verse voeding, voldoende slaap en prettige ontspanning. Maar ook van betekenis kunnen zijn, inspiratie vinden en bewust zijn van de wereld om ons heen. Eigen-Wijs in Zorg wil echt luisteren naar cliënten, en zoeken naar hun beleving van gezondheid en hoe we daarbij kunnen aansluiten.

We zoeken contact met regionale initiatieven – zoals Jongeren Op Gezond Gewicht – en weten dat een trilling in het water begint met het verplaatsen van een kleine steen. Simpel denken dus.

Zo stimuleren we een jong gezin in het verbouwen van hun eigen groenten in een klein moestuintje; stimuleren we een dame met een burn-out vooral voldoende naar buiten te gaan – de natuur in en frisse buitenlucht; bespreken we met een jongere met hoofdpijn de vraag of hij wel voldoende water drinkt en attenderen we ouders erop of ze ooit nagedacht hebben over het aantal suikerklontjes dat in de frisdrank zit die ze hun kinderen voorzetten.

Heel anders is de samenwerking met PSW, die ons blij maakt omdat betrokkenen op een heel gelijkwaardige, respectvolle en flexibele wijze elkaar vinden in een initiatief dat inzet op het gezonde stuk van cliënten en oog heeft voor de grote samenhang.

En de samenwerking – Simpel bij de basis blijven, zaken niet willen dichttimmeren, buiten kaders denken en vanuit vertrouwen elkaar vinden… dat maakt ons blij!

Durven samen te bouwen, aan een mini-maatschappij. Appartementen achter De Graasj, een wooncomplex in Roermond, gaat een plek zijn voor zorgvragers en zorgdragers. Een kamertrainingproject voor de duur van 2 jaar. Mensen die elkaar helpen. Zorgvragers die zelf een bijdrage leveren en ook anderen helpen – op die gebieden waar hun krachten liggen.

En zorgdragers die simpel van betekenis willen zijn voor anderen. Het principe van de goede buur – en zorg en hulp voor elkaar. Echt SAMEN leven. Deze gezonde gedachte, daarin willen wij dolgraag in participeren en een bijdrage leveren.

Onder andere inspirerende personen van PSW, Eigen-Wijs in Zorg, Vincent van Gogh Instituut vinden hier elkaar… hoe mooi.

We hopen u graag te vertellen wat uit deze vruchtbare bodem gaat ontstaan en wat we volgende herfst mogen oogsten.

Rest ons u een kleurrijk & Eigen-Wijs najaar te wensen!

Door | 2019-04-01T10:09:04+02:00 september 30th, 2018|Nieuws archief|0 Reacties

About the Author:

Geef een reactie