Home/Nieuws archief/Waardevol en Eigen-Wijs werk

Waardevol en Eigen-Wijs werk

Waardevol werken binnen Eigen-Wijs in Zorg

Onze kwaliteiten zoveel mogelijk waardevol willen inzetten…

Een kijkje in ons werk…door de ogen van Louise…

“ Hulpverlening, ik denk dat het in mijn botten zit. Als 6-jarige zei ik al dat ik later “zuster” wilde worden en/of ontwikkelingswerk wilde gaan doen. In die tijd herinner ik me nog de beelden van mensen in hongersnood in Ethiopië op televisie en het liefst stuurde ik mijn eten er naar toe. Ik begreep niet waar mensen mee bezig waren – van nature ben ik daar wel in geïnteresseerd.

Er ook proberen te zijn voor kwetsbare mensen – vind ik vanzelfsprekend, zeker voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Met hen kwam ik in 2000 voor het eerst in aanraking en het maakte indruk op mij. Het motiveerde me en enthousiasmeerde me.

Leven in een maatschappij die chaotisch kan zijn, onoverzichtelijk en waarin deze mensen overschat of juist onderschat worden – omdat ze niet begrepen worden. Hun frustraties en onmacht te zien. Maar ook zien dat er veel meer mogelijk is, wanneer je in contact met hen op de juiste level zit en met de juiste houding aansluit.

Het beste in de ander en mezelf naar boven halen, motiveert mij in mijn werk. Ik herken dan ook mijn eigen zoektocht. De wijze waarop iemand het beste van zijn leven probeert te maken. Een klein beetje van waarde kunnen zijn om iemand het gevoel te geven dat hij of zij er toe doet, soms ook hoop bieden. Iemand ertoe brengen een mens te zijn die goede keuzes maakt, die lief heeft en zichzelf kan zijn. De kwaliteit van die speciale mens naar buiten zien te brengen als hij dat zelf nog niet zo goed kan.

26 jaar werk ik nu in de hulpverlening, als ik erbij stil sta als hulpverlener dan zie ik dat er veel van de professional gevraagd wordt. Protocollen en methodieken… echter jij als persoon vormt de kern. Je houding is ook van groot belang, respect en bescheidenheid en persoonlijk ben ik van mening dat we ons niet zo blind moeten staren op methoden en protocollen. Ik neem vooral mezelf mee in mijn werk.

Mijn werkwijze kenmerkt zich door vriendelijkheid, humor en aanvaarding van de persoon zoals die is. Want vanuit deze basis kan het werk ook doelgericht en doortastend zijn.

Ik geniet enorm van ontwikkelingen in de praktijk:

Vanuit vertrouwen en op basis wat ik zie geloven in de potentie van een jongeman met een licht verstandelijke beperking en een schat aan kwaliteiten – weten dat hij in staat is om zelfstandig te wonen. De omgeving geloofde het niet, en ook tegen mij werd gezegd dat ik overschatte. Bij mijn gevoel gebleven, en vervolgens is het prachtig wat deze jongeman laat zien en waar hij toe in staat is. Het is niet goed om dit iemand af te nemen door de verkeerde inschatting.

Een moeder met een licht verstandelijke beperking die heel goed in staat is haar kind op te voeden en veel complimenten van iedereen krijgt, wat haar goed doet. Dat lukt alleen doordat ik de potentie kan zien en daarop inzet.

Mensen een kans geven, zien groeien, trots zien worden en leren omgaan met het leven dat ook lastig kan zijn, dat is waar ik graag voor pleit.”

Laat hulpverlening waardevol en eigen-wijs zijn!

Met vriendelijke groet,

Louise Zeelen

Door | 2019-05-30T10:44:01+02:00 mei 6th, 2019|Nieuws archief|0 Reacties

About the Author:

Geef een reactie