Loading...
Home/Nieuws archief/Een kijkje in ons werk…

Een kijkje in ons werk…

We willen met jullie delen waar wij zoal mee van doen hebben in ons werk binnen Eigen-Wijs in Zorg. Twee jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking. Als we hen ontmoeten is de jongedame zwanger. Beiden hebben een indicatie voor 24-uurs begeleiding en kunnen hiermee dag en nacht in een instelling gaan wonen. Ze kiezen er niet voor en dat is vanuit hun beleving te begrijpen.

De omgeving die zich zorgen maakt, ook hulpverleners. Kunnen deze mensen wel een kind opvoeden? Veroordelen, uitgaan van onvermogen en de alarmbellen gaan meteen rinkelen als mensen tot een bepaalde doelgroep behoren. Zorgen brengen wantrouwen. Er wordt vaak gesproken over mensen met allerlei problematieken zonder in de gaten te hebben wat veroordelen met die mensen zelf doet en hoe onterecht deze aannames vaak zijn.

Het is soms raar hoe gesproken wordt over de groep licht verstandelijk beperkten – ze worden bij voorbaat al omgedoopt tot probleemgeval… Dat hoeft niet… Dan mis je oog voor die persoon – en respect. En zij missen een kans.

Ze kloppen dus bij ons aan met de vraag of wij de coaching over willen nemen. Als reden wordt aangegeven dat er jarenlang iedere maand gemiddeld 15 verschillende hulpverleners over de vloer kwamen wat verwarring met zich meebracht. (“de ene persoon zegt dit en de andere zegt dat”)

Een zorgvuldig kennismakingsgesprek – kunnen wij deze mensen echt helpen en iets voor hen betekenen? Ja, het wederzijdse gevoel is goed. We zijn gestart: 1 vaste begeleider, bereikbaarheid als nodig en na de bevalling een 2e vaste begeleider rondom de ontwikkeling van de baby.

Van 15 hulpverleners naar 2 hulpverleners vraagt een integrale aanpak zoals dat mooi heet. Eigenlijk is dit een hele natuurlijke manier van werken.

Een mooie zoon is geboren. Inmiddels 7 maanden oud, een prachtig ventje. Het gaat goed met hem. Deze ouders krijgen de kans om hun competenties te ontwikkelen en te groeien in hun ouderschap.

Wat een boost voor hun zelfvertrouwen en vertrouwen in elkaar.

Door vanuit vertrouwen te werk te gaan… ontstaat vertrouwen.

Het leven van deze jongvolwassenen is te vergelijken met de bouw van een huis. Voor een stevig huis zijn een bouwtekening en een fundament een must. Zo is het in het leven van deze mensen ook nodig dat ze houvast hebben. Wij zien hun eigen-wijze normen en waarden daarbij als het fundament waar ze hun leven op verder kunnen bouwen met hun zoon. We gaan met hen in gesprek op basis van het vertrouwen in hen als persoon, in hun kwaliteiten, waarbij ze eigen keuzes mogen maken. Door zaken aan te leren – daar waar ze zich minder stevig voelen – kunnen we een steen bijdragen om dit gezin een houvast te geven in het functioneren als gezin midden in deze maatschappij.

Dit vraagt van ons als hulpverlener niet alleen een stukje achtergrondkennis – maar vooral ook gevoel, inlevingsvermogen, afstemming en het opzij kunnen schuiven van je eigen vooroordelen.

Deze ouders kunnen als geen ander liefde geven aan hun zoon, ze zijn begaan en doen flink hun best. En als ik dan na een bezoek in de auto zit en er verschijnt een glimlach op mijn gezicht omdat het mooi is wat dit gezin laat zien – dan zijn dat momenten waarop ik besef: vanuit vertrouwen starten met een helpende hand is van wezenlijk belang in de verdere ontwikkeling van dit kleine manneke.

 

Dat besef wil ik en het team graag met jullie delen…

 

Met vriendelijke groet,

Louise Zeelen

Door | 2018-03-27T13:38:52+02:00 maart 17th, 2016|Nieuws archief|0 Reacties

About the Author: